De behandeling van de stuit
Stuitklachten zijn vaak goed behandelbaar en er zijn verschillende invalshoeken en behandelmethodes waarop ze te benaderen en begrijpen zijn.
Meer over de verschillende invalshoeken, behandelmethoden en de behandelresultaten vind je hier beneden.
De behandelopties
De belangrijkste behandelmethoden voor aanhoudende stuitklachten, waren voor lange tijd beperkt tot een operatieve verwijdering van het staartbeen of een inwendige rectale correctie, dus via de anus, die voornamelijk door osteopaten toegepast wordt. Tegenwoordig worden mensen vaak verwezen naar het ziekenhuis of de kliniek voor een injectie met pijn- en ontstekingsremmende medicatie, wat uiteraard vooral gericht is op symptoombestrijding of een verstoorde pijncyclus en geen effect heeft op de mobiliteit en in ongeveer de helft van de gevallen niet leidt tot een oplossing of blijvende vermindering van de klachten.
Er zijn gelukkig ook minder ingrijpende of invasieve technieken voorhanden om de beweeglijkheid, functie en stand van de stuit te beïnvloeden. Technieken die de klachten vaak snel verminderen, ook als die al lange tijd aanwezig zijn.
De techniek die ik zelf veel gebruik is ontwikkeld door Meine Veldman en heb ik geleerd in een cursus bij Cecile Rost. Dit is nog steeds de kern van mijn behandelingen, al ben ik door de jaren heen veel breder gaan werken dan alleen op deze manier, waarover hier verderop meer.
Bij deze techniek wordt er vaak gesproken over een correctie van de stuit, een term waar ik zelf niet zo’n fan van ben omdat het wat ernstiger opgevat kan worden dan wat er doorgaans werkelijk aan de hand is. Het is namelijk vrijwel nooit zo dat de stuit gedislokeerd is of uit de kom of ‘naast het gewricht staat’ en dat er stevige input nodig is om deze weer terug op de plaats te krijgen. De stuit staat vaak wel degelijk uit het lood en is dan net even in een positie terecht gekomen waar het lichaam deze niet meer kan corrigeren. Er is vaak slechts een milde input nodig om de stuit vrij te maken zodat deze zelf weer naar zijn oorspronkelijke positie terug kan keren. In deze video, gemaakt op mijn vorige werkplek, ga ik kort in op stuitklachten en toon ik de behandeling via de externe techniek.
Naast de gespecialiseerde opleiding die ik gevolgd heb voor stuitklachten ben ik als manueel therapeut ook in staat de omliggende regio’s die mogelijk beïnvloed worden door de stuitproblemen of zelfs de oorzaak zijn ervan, effectief te behandelen.
Een holistische benadering
Door de jaren heen ben ik als fysiotherapeut steeds holistischer gaan kijken naar klachten en gaan werken. Wil je daar meer over lezen dan verwijs ik je graag naar deze pagina.
Als therapeut richt ik me vooral op de natuurlijke wijsheid van het lichaam en het bijna onbegrensde herstelvermogen van ons systeem. In mijn ogen is het nooit de therapeut of arts die je geneest, maar doet het lichaam dit. In de gezondheidszorg werken we vooral voorwaarde scheppend zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam zijn werk weer kan doen. Wij helpen je systeem voorbij aan waar het even niet verder komt en zodra de klachtonderhoudende of herstelbelemmerende factoren verholpen zijn, dan doet de natuur de rest.
Ook stuitklachten benader ik breder dan alleen met wat ik geleerd heb als fysiotherapeut. Uiteraard kijk ik mechanisch naar de bewegelijkheid en stand van het stuitje en dat is doorgaans ook de primaire behandeling. Daarnaast is er echter ook altijd ruimte voor het psycho-emotionele en energetische aspect rond de klachten. Bij elke behandeling en menselijke interactie worden vanzelf ook de psycho-emotionele en spiritueel/energetische lagen aangeraakt en zelfs als een niet-mechanische factor het belangrijkste aandeel heeft in de klachten, kan lokale mechanische behandeling van de stuit eraan bijdragen dat er weer meer vrijheid ontstaat in het hele systeem.
Stuitklachten gezien in een breder perspectief
Vanuit de Oosterse geneeswijze en acupunctuur zijn er reflexpunten in het lichaam die een relatie hebben met de stuit en van waaruit de klachten ook vaak beïnvloed kunnen worden. Hier zie je voorbeelden van die punten bij je voet, oor en hand.
Als er bij erop drukken een verhoogde gevoeligheid is in een van deze punten, dan is het de moeite waard deze plek eens wat vaker te masseren en te kijken of de gevoeligheid afneemt en of dit verschil maakt voor je klachten.
Verder ligt het stuitje, toevallig of niet, precies ter hoogte van de eerste chakra. Deze wortelchakra staat voor veiligheid, je thuis voelen, jezelf neerzetten, er mogen zijn, gronden en contact maken met het aardse. Mocht je jezelf erin herkennen dat dit uitdagingen zijn voor je, dan kan dit wellicht een relatie hebben met het ontstaan en/of niet herstellen van je stuitklachten.
Een psycho-emotionele benadering van stuitklachten
Graag spiek ik bij fysieke klachten in ‘De Sleutel Tot Zelf-Bevrijding’ van Christiane Beerlandt. Deze ‘bijbel’ van psycho-emotionele verklaringen voor fysieke klachten geeft vaak veel verheldering en inzicht in de oorsprong van klachten.
Over stuitklachten schrijft ze dat ze symbool staan voor geen veilige basis in jezelf hebben, afgescheiden zijn van je intuïtie en gefocust zijn op waarden en normen buiten jezelf (zoals die van de cultuur, maatschappij of religie). Wat een sterke overeenkomst heeft met wat de Indiase wijsheden verbinden aan de eerste chakra. Verder verbindt ze stuitklachten aan onvoldoende geworteld zijn en te veel in het hoofd zitten. Een val op de stuit is vaak een teken dat je vastgelopen bent in de hieraan gerelateerde vicieuze cirkel en een signaal van het leven om je even wakker te schudden. Als oplossing om de balans te herstellen is het van belang dat je stopt met het voorbij gaan aan jezelf, maar je ‘eigen licht en zon te stralen’ zodat het weer gaat stromen in jezelf. En dat je de autoriteit weer in jezelf plaatst en weer trouw bent aan je eigen aard en niet aan het uiterlijke van presteren of verwachtingen. Het is dus een proces van terugbewegen naar eenheid in jezelf en je intuïtie. Ik hoor zelf ook regelmatig van patiënten dat ze na een mechanische behandeling van de stuit, het ook in het hele systeem weer meer en vrijer voelen stromen.
Wat het dan precies is wat de verandering plaats doet vinden, is uiteindelijk niet eens echt van belang en vaak moeilijk te achterhalen. Ik laat het uiteraard altijd aan ieder zelf in hoeverre en op welke manier ze hun stuitklachten willen benaderen. De keuze voor de behandelbenadering ligt te allen tijde bij de patiënt, maar weet dat er in mijn behandelingen altijd alle ruimte is om over welke invalshoek dan ook te sparren.
De behandelresultaten
Ik kan me voorstellen dat je voornamelijk nieuwsgierig bent naar wat de behandelresultaten zijn en wat je kunt verwachten. Omdat er relatief weinig bekend is over de effecten van de behandeling van de stuit en omdat ik op een wat bredere manier met klachten werk, ben ik de statistieken van mijn behandelingen zelf in kaart gaan brengen. Waar ik al sinds 2018 met stuitproblematiek werk, is de data die ik hier toon gebaseerd op de behandelingen vanaf ongeveer medio 2021.
In deze periode heb ik inmiddels 236 trajecten gestart van mensen met stuitklachten waarvan er 130 zijn afgerond. 56 mensen zijn het traject voortijdig gestopt om uiteenlopende redenen. Van deze 56 mensen meldde de mensen die me vaker dan één keer bezocht hebben in 75% van de gevallen wel een afname van de klachten van 50% of meer.
Veel mensen hadden al jaren klachten voor de eerste behandeling en waren vaak zonder het gewenste resultaat al bij andere therapeuten of artsen geweest voor behandeling.
Bij de overgrote meerderheid van de mensen die me bezocht hebben met stuitklachten, was dit de enige of primaire reden. Slechts tien mensen die meldden dat hun stuitklachten onderdeel waren van een groter en niet direct aan de stuit te linken klachtenpatroon, of dat ze een secundair probleem waren.
De oorzaken die genoemd werden heb ik beschreven op de pagina over stuitklachten.
Dan de resultaten van de holistische aanpak waar volgens ik werk. Na het behandeltraject was bijna 80% van de mensen volledig klachtenvrij en bij slechts negen personen die het behandeltraject hebben afgemaakt, was er geen effect. Dit alles terwijl ik niet alleen maar de ‘eenvoudige gevallen’ zie en door de jaren heen steeds meer mensen met complexere en langdurigere klachten die vaak al op andere plekken zijn behandeld me weten te vinden of naar me doorgestuurd worden vanuit de klinieken.
Buiten de negen personen voor wie ik helaas geen enkele verlichting in de klachten heb kunnen brengen, meldde vrijwel iedereen die het trajecten had afgerond bij me, een klachtenafname van minimaal 50%. De mensen die niet volledig klachtenvrij de deur uit gingen, wisten doorgaans wat daarvan de reden was en hoe daar zelf verder aan te werken.
Bij de 80% van de mensen die na de behandeling klachtenvrij was, waren er slechts weinig sessies voor nodig. De duur dat de klachten al aanwezig waren geweest, speelde daarbij niet echt een rol. Zelfs mensen die al meer dan tien jaar klachten hadden, waren vaak al binnen een paar sessies klachtenvrij.
Een kwart van de patiënten was al na de eerste sessie klachtenvrij, wat i.v.m. de intake en het onderzoek neerkomt op slechts tien minuten behandeltijd. Zo’n 60% van de mensen die klachtenvrij de deur uit gegaan zijn, had niet meer dan drie sessies nodig en bij slechts twee personen waren daar meer dan elf behandelingen voor nodig.
Bij de klachten waar er alleen een mechanische oorzaak was, waren de trajecten vaak kort. De trajecten bij klachten door stress, het moeilijk kunnen zijn in het lichaam of gronden of bij psychosomatische problemen, duurden doorgaans wat langer.
Vaak was alleen een mobilisatie van de stuit nodig. In veel gevallen heb ik echter ook gewerkt vanuit de lage rug, het bekken of meer met ontspanning via een psycho-emotionele of meer energetische ingang.
Van alle mensen die klachtenvrij de deur uit gingen, hebben zich er slechts zeven mensen nogmaals gemeld omdat de klachten na verloop van tijd weer opspeelden. Wat doorgaans in veel mindere mate was dan de eerste keer dat ik ze zag en die in vrijwel alle gevallen in één behandeling weer verholpen was.
Om een idee te krijgen van hoe de patiënten zelf mijn behandelingen ervaren hebben, zie beneden voor de reviews. Ze komen allen van Zorgkaart Nederland, een onafhankelijk platform en ze zijn ook daar terug te vinden.