8tracks icon Behance icon Blogger icon CodePen icon Delicious icon DeviantArt icon Dribbble icon Etsy icon Facebook icon Flickr icon Foursquare icon GitHub icon Google+ icon Instagram icon Last.fm icon LinkedIn icon Myspace icon PayPal icon Pinterest icon SoundCloud icon Stack Overflow icon StumbleUpon icon Tumblr icon Twitter icon Vimeo icon YouTube icon Yelp icon
DE STIT THERAPEUT

De behandeling van de stuit


Stuitklachten zijn vaak goed behandelbaar en er zijn verschillende invalshoeken en behandelmethodes waarop ze te benaderen en begrijpen zijn.

Meer over de verschillende invalshoeken, behandelmethoden en de behandelresultaten vind je hier beneden.


De behandelopties

De belangrijkste behandelmethoden voor aanhoudende stuitklachten, waren voor lange tijd beperkt tot een operatieve verwijdering van het staartbeen of een inwendige rectale correctie, dus via de anus, die voornamelijk door osteopaten toegepast wordt. Tegenwoordig worden mensen vaak verwezen naar het ziekenhuis of de kliniek voor een injectie met pijn- en ontstekingsremmende medicatie, wat uiteraard vooral gericht is op symptoombestrijding of een verstoorde pijncyclus en geen effect heeft op de mobiliteit en in ongeveer de helft van de gevallen niet leidt tot een oplossing of blijvende vermindering van de klachten.

Er zijn gelukkig ook minder ingrijpende of invasieve technieken voorhanden om de beweeglijkheid, functie en stand van de stuit te beïnvloeden. Technieken die de klachten vaak snel verminderen, ook als die al lange tijd aanwezig zijn.

De techniek die ik zelf veel gebruik is ontwikkeld door Meine Veldman en heb ik geleerd in een cursus bij Cecile Rost. Dit is nog steeds de kern van mijn behandelingen, al ben ik door de jaren heen veel breder gaan werken dan alleen op deze manier, waarover hier verderop meer.

Bij deze techniek wordt er vaak gesproken over een correctie van de stuit, een term waar ik zelf niet zo’n fan van ben omdat het wat ernstiger opgevat kan worden dan wat er doorgaans werkelijk aan de hand is. Het is namelijk vrijwel nooit zo dat de stuit gedislokeerd is of uit de kom of ‘naast het gewricht staat’ en dat er stevige input nodig is om deze weer terug op de plaats te krijgen. De stuit staat vaak wel degelijk uit het lood en is dan net even in een positie terecht gekomen waar het lichaam deze niet meer kan corrigeren. Er is vaak slechts een milde input nodig om de stuit vrij te maken zodat deze zelf weer naar zijn oorspronkelijke positie terug kan keren. In deze video, gemaakt op mijn vorige werkplek, ga ik kort in op stuitklachten en toon ik de behandeling via de externe techniek.

Naast de gespecialiseerde opleiding die ik gevolgd heb voor stuitklachten ben ik als manueel therapeut ook in staat de omliggende regio’s die mogelijk beïnvloed worden door de stuitproblemen of zelfs de oorzaak zijn ervan, effectief te behandelen.


Een holistische benadering

Door de jaren heen ben ik als fysiotherapeut steeds holistischer gaan kijken naar klachten en gaan werken. Wil je daar meer over lezen dan verwijs ik je graag naar deze pagina.

Als therapeut richt ik me vooral op de natuurlijke wijsheid van het lichaam en het bijna onbegrensde herstelvermogen van ons systeem. In mijn ogen is het nooit de therapeut of arts die je geneest, maar doet het lichaam dit. In de gezondheidszorg werken we vooral voorwaarde scheppend zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam zijn werk weer kan doen. Wij helpen je systeem voorbij aan waar het even niet verder komt en zodra de klachtonderhoudende of herstelbelemmerende factoren verholpen zijn, dan doet de natuur de rest.

Ook stuitklachten benader ik breder dan alleen met wat ik geleerd heb als fysiotherapeut. Uiteraard kijk ik mechanisch naar de bewegelijkheid en stand van het stuitje en dat is doorgaans ook de primaire behandeling. Daarnaast is er echter ook altijd ruimte voor het psycho-emotionele en energetische aspect rond de klachten. Bij elke behandeling en menselijke interactie worden vanzelf ook de psycho-emotionele en spiritueel/energetische lagen aangeraakt en zelfs als een niet-mechanische factor het belangrijkste aandeel heeft in de klachten, kan lokale mechanische behandeling van de stuit eraan bijdragen dat er weer meer vrijheid ontstaat in het hele systeem.


Stuitklachten gezien in een breder perspectief

Vanuit de Oosterse geneeswijze en acupunctuur zijn er reflexpunten in het lichaam die een relatie hebben met de stuit en van waaruit de klachten ook vaak beïnvloed kunnen worden. Hier zie je voorbeelden van die punten bij je voet, oor en hand.

Als er bij erop drukken een verhoogde gevoeligheid is in een van deze punten, dan is het de moeite waard deze plek eens wat vaker te masseren en te kijken of de gevoeligheid afneemt en of dit verschil maakt voor je klachten.

Verder ligt het stuitje, toevallig of niet, precies ter hoogte van de eerste chakra. Deze wortelchakra staat voor veiligheid, je thuis voelen, jezelf neerzetten, er mogen zijn, gronden en contact maken met het aardse. Mocht je jezelf erin herkennen dat dit uitdagingen zijn voor je, dan kan dit wellicht een relatie hebben met het ontstaan en/of niet herstellen van je stuitklachten.


Een psycho-emotionele benadering van stuitklachten

Graag spiek ik bij fysieke klachten in ‘De Sleutel Tot Zelf-Bevrijding’ van Christiane Beerlandt. Deze ‘bijbel’ van psycho-emotionele verklaringen voor fysieke klachten geeft vaak veel verheldering en inzicht in de oorsprong van klachten.

Over stuitklachten schrijft ze dat ze symbool staan voor geen veilige basis in jezelf hebben, afgescheiden zijn van je intuïtie en gefocust zijn op waarden en normen buiten jezelf (zoals die van de cultuur, maatschappij of religie). Wat een sterke overeenkomst heeft met wat de Indiase wijsheden verbinden aan de eerste chakra. Verder verbindt ze stuitklachten aan onvoldoende geworteld zijn en te veel in het hoofd zitten. Een val op de stuit is vaak een teken dat je vastgelopen bent in de hieraan gerelateerde vicieuze cirkel en een signaal van het leven om je even wakker te schudden. Als oplossing om de balans te herstellen is het van belang dat je stopt met het voorbij gaan aan jezelf, maar je ‘eigen licht en zon te stralen’ zodat het weer gaat stromen in jezelf. En dat je de autoriteit weer in jezelf plaatst en weer trouw bent aan je eigen aard en niet aan het uiterlijke van presteren of verwachtingen. Het is dus een proces van terugbewegen naar eenheid in jezelf en je intuïtie. Ik hoor zelf ook regelmatig van patiënten dat ze na een mechanische behandeling van de stuit, het ook in het hele systeem weer meer en vrijer voelen stromen.

Wat het dan precies is wat de verandering plaats doet vinden, is uiteindelijk niet eens echt van belang en vaak moeilijk te achterhalen. Ik laat het uiteraard altijd aan ieder zelf in hoeverre en op welke manier ze hun stuitklachten willen benaderen. De keuze voor de behandelbenadering ligt te allen tijde bij de patiënt, maar weet dat er in mijn behandelingen altijd alle ruimte is om over welke invalshoek dan ook te sparren.


De behandelresultaten

Ik kan me voorstellen dat je voornamelijk nieuwsgierig bent naar wat de behandelresultaten zijn en wat je kunt verwachten. Omdat er relatief weinig bekend is over de effecten van de behandeling van de stuit en omdat ik op een wat bredere manier met klachten werk, ben ik de statistieken van mijn behandelingen zelf in kaart gaan brengen. Waar ik al sinds 2018 met stuitproblematiek werk, is de data die ik hier toon gebaseerd op de behandelingen vanaf ongeveer medio 2021.

In deze periode heb ik inmiddels 207 trajecten gestart van mensen met stuitklachten. Daarvan zijn er op dit moment 170 afgesloten en de overige zijn nog onder behandeling. Van de 170 trajecten hebben 52 mensen het traject niet afgemaakt om uiteenlopende redenen (zoals een te grote reisafstand, te druk met de werkzaamheden of mantelzorg, verhuizing, andere gezondheidsklachten, geen vergoeding (meer) voor fysiotherapie of het niet kunnen betalen van behandeling, of onbekende oorzaken). Van deze 52 mensen meldde de mensen die me vaker dan één keer bezocht hebben in 58% van de gevallen een afname van de klachten van 50% of meer.

Bij de overgrote meerderheid van de mensen die me bezocht hebben met stuitklachten, was dit de enige of primaire reden. Slechts acht mensen die meldden dat hun stuitklachten onderdeel waren van een groter en niet direct aan de stuit te linken klachtenpatroon, of dat ze een secundair probleem waren. De oorzaken die genoemd werden heb ik beschreven op de pagina over stuitklachten.

Dan de resultaten van de holistische aanpak waar volgens ik werk. Na het behandeltraject was 80% van de mensen volledig klachtenvrij en bij slechts acht personen die het behandeltraject hebben afgemaakt, was er geen effect. Dit alles terwijl ik niet alleen maar de ‘eenvoudige gevallen’ zie en door de jaren heen steeds meer mensen met complexere en langdurigere klachten die vaak al op andere plekken zijn behandeld me weten te vinden of naar me doorgestuurd worden vanuit de klinieken.

Buiten de acht personen voor wie ik helaas geen enkele verlichting in de klachten heb kunnen brengen, meldde vrijwel iedereen die het trajecten had afgerond bij me, een klachtenafname van minimaal 50%. De mensen die niet volledig klachtenvrij de deur uit gingen, wisten doorgaans wat daarvan de reden was en hoe daar zelf verder aan te werken.

Bij de 80% van de mensen die na de behandeling klachtenvrij was, waren er slechts weinig sessies voor nodig. De duur dat de klachten al aanwezig waren geweest, speelde daarbij niet echt een rol. Zelfs mensen die al meer dan tien jaar klachten hadden, waren vaak al binnen een paar sessies klachtenvrij.

Bijna een kwart van de patiënten die klachtenvrij geworden zijn, was dat al na één behandeling (wat i.v.m. de intake en het onderzoek neerkomt op slechts tien minuten behandeltijd).

Zo’n 60% van de mensen die klachtenvrij de deur uit gegaan zijn, had niet meer dan drie sessies nodig en bij slechts twee personen waren daar meer dan elf behandelingen voor nodig.

Bij de klachten waar er alleen een mechanische oorzaak was, waren de trajecten vaak kort. De trajecten bij klachten door stress, het moeilijk kunnen zijn in het lichaam of gronden of bij psychosomatische problemen, duurden doorgaans wat langer.

Vaak was alleen een mobilisatie van de stuit nodig. In veel gevallen heb ik echter ook gewerkt vanuit de lage rug, het bekken of meer met ontspanning via een psycho-emotionele of meer energetische ingang.

Van alle mensen die klachtenvrij de deur uit gingen, hebben zich er slechts zeven mensen nogmaals gemeld omdat de klachten na verloop van tijd weer opspeelden. Wat doorgaans in veel mindere mate was dan de eerste keer dat ik ze zag en die in vrijwel alle gevallen in één behandeling weer verholpen was.

Om een idee te krijgen van hoe de patiënten zelf mijn behandelingen ervaren hebben, zie beneden voor de reviews. Ze komen allen van Zorgkaart Nederland, een onafhankelijk platform en ze zijn ook daar terug te vinden.



Testimonials

uit Zorgkaart Nederland 5/5/2021

De behandelaar waar ik al heel lang naar op zoek was! Niet alleen heeft hij me verrassend snel van mijn lang aanwezige stuitklachten af geholpen, hij heeft me ook een bredere verklaring kunnen geven over het ontstaan en aanblijven van mijn klachten. Hij kijkt verder dan alleen de westerse benadering en juist dat heeft me heel veel inzicht gegeven. Dank je wel Roel!

uit Zorgkaart Nederland 01/12/2022

Al jaren kon ik door stuit klachten niet normaal zitten. Na een paar keer hulp te hebben gevraagd aan de huisarts, dacht ik dat er weinig anders opzat dan mijn “uitstekende” stuit te accepteren of een enge operatie te ondergaan. Totdat ik werd doorverwezen naar Roel. Een klacht die hij meteen begreep, mij goed betrok in wat hij zag en hoe hij het geheel pijnloos met een kleine beweging ging oplossen. Na 15 minuten stond ik buiten, verlost door één simpele en geheel pijnloze behandeling. Een verademing!

uit Zorgkaart Nederland 28/3/2022

Na ruim een jaar pijn van mijn stuitje vooral bij te lang zitten, kwam ik 4 maanden geleden terecht bij Roel. Al na 1 behandeling kon ik weer zitten en was ik voor 70% van mijn klachten af! Nu een aantal (pijnloze) behandelingen verder met fijne en duidelijke communicatie ben ik vd pijn verlost. Ik ben zeer tevreden en super blij!

uit Zorgkaart Nederland 29/09/2023

Zeer goede behandeling. Snel en effectief van stuit klacht af waar ik lang mee gelopen heb. Zeer fijne begeleiding van Roel.

uit Zorgkaart Nederland 24/3/2021

Heel erg goede en deskundige therapeut. Hij heeft me behandeld voor stuitklachten en voelde de klacht en de sfeer ervan uitstekend aan. Hij luistert goed en kijkt breder dan alleen het mechanische en handelt er effectief en adequaat naar. Binnen drie keer was ik klachtenvrij. Ik ben heel erg tevreden over Roel en kan hem van harte aan iedereen aanbevelen!

uit Zorgkaart Nederland 7/5/2021

Behandeling van stuit klachten. Ik kreeg tip om Roel hiervoor te benaderen, iets waar ik dankbaar voor ben. Uiterst professionele en adequate behandeling. Na eerst enige vragen over hoe de pijn tot stand is gekomen had hij binnen een mum van tijd door hoe het kwam. En tevens hoe hij dit direct kon herstellen. Ik was onder de indruk en voelde direct verlichting. Snel werd de pijn minder en amper twee dagen later voelde stuitje weer als vanouds. Top. Met vriendelijke groet, Tim

uit Zorgkaart Nederland 9/2/2022

Al jaren last van mijn onder rug en stuitje, waarbij ik al meerdere fysiotherapeuten of chiropractoren hebben gekeken of door ben behandeld. Roel heeft op de eerste afspraak de juiste diagnose gemaakt, waarna na al 3 behandelingen de klachten zijn verdwenen. Dit was boven alle verwachtingen. Ik dacht dat ik de pijn moest accepteren maar bleek dus redelijk eenvoudig op te lossen. Vakmanschap en behandelingen met een prettige sfeer.

uit Zorgkaart Nederland 30/11/2022

Al jaren kon ik door stuit klachten niet normaal zitten. Na een paar keer hulp te hebben gevraagd aan de huisarts, dacht ik dat er weinig anders opzat dan mijn “uitstekende” stuit te accepteren of een enge operatie te ondergaan. Totdat ik werd doorverwezen naar Roel. Een klacht die hij meteen begreep, mij goed betrok in wat hij zag en hoe hij het geheel pijnloos met een kleine beweging ging oplossen. Na 15 minuten stond ik buiten, verlost door één simpele en geheel pijnloze behandeling. Een verademing!

uit Zorgkaart Nederland 21/12/2018

Roel heeft de klachten aan mijn stuitje heel goed verholpen en is behalve een hele goede fysio ook een ontzettend fijn mens!

uit Zorgkaart Nederland 29/7/2019

Ik kwam bij Roel Wilbers terecht voor (spontane) stuitklachten omdat hij hierin gespecialiseerd is. Ik ben erg tevreden met de behandeling en Roel luistert goed naar wat je zegt – en tevens naar wat je lichaam (in pijn) aangeeft. De stuitklachten werden na elke behandeling aanzienlijk minder. Hij is naast een professionele en kundige fysiotherapeut ook erg meedenkend, empathisch en fijn in contact; ik kan hem dan ook zeer zeker aanraden!

 

uit Zorgkaart Nederland 6/11/2021

Na een val op de ijsbaan heb ik ruim driekwart jaar rondgelopen met aanhoudende klachten aan mijn stuitje. Via via kwam ik bij Roel Wilbers terecht. Waar mijn huisarts me vertelde dat er aan stuitklachten eigenlijk niets te doen is, heeft Roel mij in een paar behandelingen enorm geholpen. Al na de eerste behandeling had ik aanzienlijk minder pijn aan mijn stuitje. Daarnaast een enorm aardige en prettige persoon. Stuitklachten? Niet mee blijven lopen, er is weldegelijk iets aan te doen!

uit Zorgkaart Nederland 08/04/2024

Zeer tevreden met Roel. Na 1 behandeling al van mijn stuit klachten af. Ik had dit veel eerder moeten doen. Echt een aanrader!

uit Zorgkaart Nederland 2/4/2020

Ik ben met klachten en pijn aan mijn stuitje naar Roel gegaan. Na de eerste behandeling waren mijn klachten al aanzienlijk afgenomen en had ik geen pijn meer. Na de tweede behandeling was ik volledig klachtenvrij. Roel is een van de weinige fysiotherapeuten die het stuitje via een uitwendig methode recht kan zetten. Naast zijn snelle en effectieve behandeling is het een fijne en vriendelijke therapeut.

uit Zorgkaart Nederland 01/08/2023

Heb ruim 3 jaar lang met stuitklachten gelopen. Na lang zoeken uiteindelijk via het internet deze fantastische fysiotherapeut gevonden. Na 1 behandeling was het een wereld van verschil normale dagelijkse dingen waren niet meer pijnlijk. Ik twijfelde zelf omdat ik al zoveel meer kon om nog een 2e behandeling te nemen maar ben blij dat ik dit na goed overleg van hoe en wat toch heb gedaan. Ben helemaal pijnvrij ook met verre stukken wandelen/ fietsen of veel zwaar tilwerk. Roel wilbers is goed bereikbaar en kan je vlot helpen, ook de uitleg van wat hij gaat doen, wat hij opmerkt en heeft gedaan en dat hij graag van jou hoort wat je bevindingen zijn is een heel prettig verloop van zijn behandeling. (Mijn stuitje was na 2 behandelingen weer helemaal recht gezet!)

Blijf niet langer zitten met stuitklachten!

De behandelopties en resultaten voor stuitklachten zijn goed! Meer dan 75% van de mensen die ik zie gaat klachtenvrij de deur uit. Vaak al na een paar sessies en met blijvend effect. Slechts een paar mensen hebben helemaal geen baat gehad van de behandeling.

Helaas is deze manier van behandelen nog niet bekend bij het overgrote deel van de huisartsen of collega-therapeuten, waardoor mensen vaak onnodig lang met hun klachten blijven doorlopen.

Ben jij een van die mensen? Voel je welkom voor een check bij mij of een van mijn hierin gespecialiseerde collega therapeuten.

Je vindt er alles over op de pagina Afspraak Maken.

Neem contact op