Vrije therapeutische sessies
Op deze pagina vind je een paar specifieke oefeningen die een complete behandeling voor je stuitklachten kunnen vormen en ik graag met je wil delen. Omdat het specifieke oefeningen zijn, staan ze niet op de pagina Tips en Oefeningen. De oefeningen hier kun je uiteraard ook gerust doen en bekijken.
Oefening contact maken met de stuit
Deze oefening gaat over het contact maken met de stuitregio. Hoe beter je ermee in verbinding staat en kunt ervaren wat er speelt, en dat is vaak meer dan alleen de pijnklacht, hoe beter je vaak begrijpt waar je lichaam behoefte aan heeft en hoe je het lichaam kan ondersteunen in het herstel. Daarbij is het een universele wet dat waar de aandacht naartoe gaat, de energie gaat stromen; ‘where attention goes, energy flows’. Probeer de oefening eens en als het wat voor je doet dan doe er je voordeel mee en gebruik hem met of zonder het filmpje zo vaak als je wilt.
Wil je graag een wat uitgebreidere versie van deze oefening, dan vind je deze onder ‘Audio‘ in het menu.
Oefening om te gronden en voor meer lichaamsconnectie

We zitten vaak in ons hoofd en dit interfereert met ons vermogen te voelen wat ons systeem nodig heeft. Ook ten aanzien van de genezing van klachten.
Deze oefening helpt je om meer verbinding met je lichaam te maken en de aarde onder ons.
Oefening voor harmoniseren van bekkenhelften
Deze oefening heb ik ontwikkeld om meer balans te brengen in de beide bekkenhelften. De oefening werkt diagnostisch om te ervaren waar de meeste spanning zit en welk deel aandacht nodig heeft. Met het doen van de oefening ontstaat niet alleen meer balans in de spanning van beide bekkenhelften, het verbetert ook de mobiliteit in de bekkengewrichten, vergroot de coördinatie van de bekkenregio en brengt aandacht naar de regio van de bekkenbodem en stuit wat bijdraagt aan de genezing en heling van klachten en blokkades in deze regio.
De uitgangshouding
Deze oefening kan het best gedaan worden in zit. Dit is de meest functionele houding om te oefenen aangezien we zo in het dagelijks leven veel tijd doorbrengen en zo gemakkelijk ook tussendoor kunnen oefenen. Het best voelbaar is de oefening als je iets voorover gaat zitten, dus voorop de zitbeenknobbels. Dit is bij stuitklachten ook vaak de zithouding die de minste druk en dus irritatie oplevert. Dat kan eventueel ook met de ellebogen op een tafel of de knieën gesteund om nog meer ruimte te geven aan de stuit. Als de meditatiehouding en kleermakerszit de voorkeur heeft, dan kan dat ook prima als uitgangshouding voor de oefening gebruikt worden. Ook hier mits de uitgangshouding geen klachten triggert. Als de zithouding toch te veel last geeft dan kan er ook gekozen worden te zitten op een stuitkussen of een plat opgerold handdoekje onder de zitbeenknobbels (zie voor de uitleg tips en oefeningen).

Alternatieve houdingen zijn de wide kneeled childspose en de ‘happy baby’ pose. Bij beide is er wat rek op de bekkenbodem en er geen druk op de stuit. Voor de childspose ga je op de knieën zitten en zorgt ervoor dat zowel de knieën als enkels zich zover uit elkaar bevinden dat je tussen je voeten in kunt gaan zitten. Breng vanuit daar het bovenlichaam naar voren zodat het hoofd de grond raakt of zover mogelijk nadert en leg de armen naar het lichaam op de grond. Voor de happy baby pose ga je op de rug liggen en pakt de knieën beiderzijds vast zodat ze naar buiten vallen. Nog wat meer rek ontstaat als de voeten met de zolen tegen elkaar aan gezet worden en je de enkels vastpakt met de handen.
Het contact met de onderlaag en de rek en spanning op de verschillende delen van de bekkenbodem bij de diverse houdingen, kan invloed hebben op hoe gemakkelijk en goed je de beweging tijdens de oefening kunt waarnemen en uitvoeren. In zit is er de meeste tactiele feedback en zijn de meeste bewegingen het best voelbaar.
Mentale houding
Richt de aandacht bij de oefening daar waar je wil dat het meeste gebeurt. Dat kan zijn de stuit, de regio naast de stuit, de bekkenbodem, de bekkengewrichten of elders. Voel waar het nodig is dat de aandacht heen gaat en richt daar de aandacht op zodat de oefening zo gestuurd kan worden dat de input door de oefening daar het meest aankomt.
Verdere aandachtspunten:
- beweeg langzaam en gecontroleerd en zo gericht mogelijk
- houd voor ogen dat het doel het harmoniseren van de bekkenhelften is
- voel zo nauwkeurig mogelijk wat er gebeurt rond de zitbeenknobbels, de stuit en de bekkenbodem en de plek waar je klachten ervaart
- word je bewust van waar de spanningen zitten en eventueel het vrijkomen van spanning door de rek of beweging
- de uitgangshouding als ook bewegingen dienen pijnvrij te zijn, pas zodra het onaangenaam wordt de intensiteit aan of sla dat deel van de oefening over
Hier beneden is er de audio die je door de oefening heen begeleid.
Als er delen zijn in deze oefensessie die voor jou het meest effectief waren en dat aanraakten wat aangeraakt moest worden, dan kun je dit gerust in het dagelijks leven